Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Google Translator

Data publikacji: 8 lipca 2019

Żywienie w dnie moczanowej

Dna jest chorobą metaboliczną, polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Przyczyną choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego lub też upośledzone jego wydalanie z organizmu z moczem.

Kwas moczowy w postaci kryształków, moczanów, otoczonych tkanką łączną na zewnątrz, odkłada się w mięśniach, w tkance podskórnej, w stawach. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodując niszczenie chrząstek, powierzchni stawowych, dając zapalenie stawów.

Choroba charakteryzuje  się występowaniem co jakiś czas ostrych napadów, najczęściej w nocy. Napad pojawia się nagle, dochodzi do podwyższenia  temperatury ciała, obrzęku stawu, zaciemnienia skóry, dużej bolesności zajętego stawu.

Wystąpieniu napadu sprzyjają: dieta bogata w puryny, stresy, niektóre leki, zwiększony wysiłek fizyczny.

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku: Żywienie w dnie moczanowej.pdf