Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Google Translator

Data publikacji: 8 lipca 2019

Żywienie pacjenta z chorobą wrzodową

W  diecie należy ograniczyć produkty działające pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka: mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, napoje alkoholowe ( wino, piwo), kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone, ostre przyprawy.

Z diety wykluczyć należy produkty trudno strawne, wzdymające, ostro przyprawione. Posiłki niewielkie objętościowo należy spożywać  regularnie o jednakowych porach dnia, 5 razy dziennie. Ważne znaczenie ma temperatura potraw- nie powinny być ani gorące ani zbyt zimne.

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku: Żywienie pacjenta z chorobą wrzodową.pdf