Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Google Translator

Data publikacji: 8 lipca 2019

Dieta łatwo strawna

Dieta łatwo strawna polega na doborze posiłków łatwo strawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wyłączenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych.

W diecie łatwo strawnej należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego, chociaż pewna ilość tego składnika jest potrzebna gdyż wchłania on wodę, rozluźnia masy kałowe i wpływa na ich wydalanie. Błonnik pokarmowy można zredukować lub uczynić go mniej drażniącym przez:

  • dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
  • obieranie,
  • gotowanie,
  • przecieranie przez sito i miksowanie produktów,
  • podawanie przecierów i soków,
  • stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku: Dieta łatwo strawna.pdf