Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Google Translator

Data publikacji: 8 lipca 2019

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna  z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwostrawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego powinna wynosić od 30 do 50 g/dobę. Jest to tłuszcz  znajdujący się w produktach (w mięsie, wędlinach, mleku, jajach) oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw.

Należy pamiętać, że produkty białkowe dostarczają ponad połowę tłuszczu dziennej racji. W chorobach, w których stosowana jest omawiana dieta, ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego trawienie i wchłanianie.

Produkty tłuszczowe, które będą miały zastosowanie w ilości od 20 do 30 g/dobę, to: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy-bezerukowy, oliwa z oliwek, w ograniczonej ilości masło, miękkie margaryny pakowane w kubkach. Całkowicie wyklucza się: smalec, słoninę, boczek, łój.

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku: Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu.pdf