(68) 32 96 200
sekretariat@szpital.zgora.pl
  

Dieta łatwo strawna polega na doborze posiłków łatwo strawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wyłączenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych.

Załączniki:
Pobierz plik (dieta łatwo strawna.pdf)dieta łatwo strawna.pdf[ ]85 kB
Czytaj więcej...

W  diecie należy ograniczyć produkty działające pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka: mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, napoje alkoholowe ( wino, piwo), kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone, ostre przyprawy.

Czytaj więcej...

Dna jest chorobą metaboliczną, polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Przyczyną choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego lub też upośledzone jego wydalanie z organizmu z moczem.

Kwas moczowy w postaci kryształków, moczanów, otoczonych tkanką łączną na zewnątrz, odkłada się w mięśniach, w tkance podskórnej, w stawach. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodując niszczenie chrząstek, powierzchni stawowych, dając zapalenie stawów.

Załączniki:
Pobierz plik (żywienie w dnie moczanowej.pdf)żywienie w dnie moczanowej.pdf[ ]77 kB
Czytaj więcej...

Dieta łatwostrawna  z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwostrawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego powinna wynosić od 30 do 50 g/dobę. Jest to tłuszcz  znajdujący się w produktach (w mięsie, wędlinach, mleku, jajach) oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw.

Czytaj więcej...

Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i polega na zwiększeniu ilości nierozpuszczalnego błonnika i płynów. Korzystne działanie na perystaltykę  jelit wykazują produkty: otręby pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe jak kasza gryczana, kasza jęczmienna, graham, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie, śliwki, rodzynki, figi oraz papryka, buraki.

Załączniki:
Pobierz plik (dieta bogatoresztkowa.pdf)dieta bogatoresztkowa.pdf[ ]83 kB
Czytaj więcej...