Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze

Google Translator

Data publikacji: 5 lipca 2019

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i polega na zwiększeniu ilości nierozpuszczalnego błonnika i płynów. Korzystne działanie na perystaltykę  jelit wykazują produkty: otręby pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe jak kasza gryczana, kasza jęczmienna, graham, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie, śliwki, rodzynki, figi oraz papryka, buraki.

W diecie należy ograniczyć pokarmy zmniejszające perystaltykę jelit: kluski, białe pieczywo, ryż, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, ciastka z kremem, banany. Wykluczyć należy: mocną herbatę, suszone czarne jagody, suche pożywienie oraz pokarmy wzdymające (groch, fasola, bób, warzywa kapustne).

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku: Dieta bogatoresztkowa.pdf