(68) 32 96 200
sekretariat@szpital.zgora.pl
  

 

 

 

 

 

 

 

 

Na przełomie grudnia 2017 i stycznia 2018 wśród pacjentów naszego szpitala przeprowadzona została ankieta, której celem było poznanie oczekiwań oraz ocena jakości oferowanych posiłków. W badaniu wzięło udział 179 pacjentów, w większości kobiet po 55 roku życia.

Ankietowani mieli możliwość oceny nie tylko smaku podawanych posiłków, ale również ich estetyki czy życzliwości personelu. Co ważne, jedno z pytań dało pacjentom możliwość zaproponowania zmian, które mogłyby wpłynąć na ich zadowolenie z podawanych posiłków. Uzyskane odpowiedzi dały nam możliwość wprowadzenia pierwszych zmian korzystnych dla pacjentów. 

37% spośród ankietowanych zaproponowało zmiany, które należałoby wprowadzić w podawanych posiłkach. Z sugestii pacjentów wynika, iż należy :

-  uważniej kontrolować temperaturę obiadu zwłaszcza II dania,

- zwrócić uwagę na jakość podawanych ziemniaków

- poprawić soczystość surówek

- zwiększyć intensywność smaku herbaty i kompotu ,

- uwzględnić w jadłospisie więcej warzyw i owoców oraz kasz,

- zwrócić uwagę na jakość wędlin,

- wprowadzić razowe pieczywo do diety normalnej.

Wyniki ankiety pozwoliły na wprowadzenie zmian korzystnych dla pacjentów. Po pierwsze, dokonano zmian w jadłospisie. Wprowadzono pieczywo razowe do diety normalnej, zwiększono ilość kasz, zadbano o jakość ziemniaków, zwiększono ilość warzyw i owoców dla diet na oddziałach położniczym i onkologicznych. Po drugie - systematycznie kontrolowana jest temperatura II dania obiadowego na oddziałach.

Co istotne, podobne ankiety będą przeprowadzane wśród pacjentów częściej, aby systematycznie poprawiać jakość żywienia w szpitalu. 

W załączniku (do pobrania poniżej) prezentujemy szczegóły dotyczące  przeprowadzonego badania ankietowego.

Załączniki:
Pobierz plik (Wyniki ankiety - do pobrania.docx)Wyniki ankiety - do pobrania [ ]56 kB